Vierbeek College: werk dat ertoe doet

Wij bieden voortgezet speciaal onderwijs aan jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Onze leerlingen hebben een licht verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen. In kleine klassen, van ongeveer tien leerlingen, bereiden we hen voor op een toekomst op de arbeidsmarkt of binnen de dagbesteding. Goed onderwijs en maatwerk is bij ons vanzelfsprekend. Als je bij ons binnenkomt, voel je aan alles dat er gewerkt wordt. Het ruikt er zelfs naar appeltaart en smeerolie. Leerlingen werken aan dingen waar ze trots op zijn, of ze nou op stage zijn of een praktijkroute volgen. Dat motiveert en geeft energie.

Momenteel is er geen vacature op onze school. Klik op onderstaande link voor de vacatures bij één van onze andere scholen van De Onderwijsspecialisten.

Wil je weten hoe het echt is om bij het Vierbeek College te werken? Kamiel, leraar in de onderbouw, vertelt je er alles over!

 Iedere leerling is van ons allemaal, zo staan alle leraren van het Vierbeek erin. Het maakt niet uit of een kind bij je in de klas zit of niet, het is sowieso jóuw leerling. En ieder van die jonge mensen verdient het om begeleid te worden in een goede omgang met anderen en naar een (betaalde) baan. Daar werk je ook buiten je eigen klas aan, met z’n allen.  

De ene collega kiest meer de hiërarchische insteek, de ander zit meer op de relatie of gaat voor een mix van beide. Maar we kijken allemaal steeds naar het gedrag van leerlingen: hoe reageren ze en wat hebben ze nodig? De aanpak die je kiest, is niet altijd een schot in de roosAls me dat overkomt, vraag ik collega’s om mee te denken - als die niet al uit zichzelf bijgesprongen zijn, want we zorgen hier goed voor elkaar.  

Mijn collega’s laten me dan bijvoorbeeld het positieve in het negatieve zien: een vertrouwensband lukt misschien nog niet, maar andere dingen al wel. Of geven me het advies de leerling tegemoet te komen, ondanks dwarsliggerij. Want hoe erg is het om iemand deels zijn zin te geven, als hij daarna wél wil meebewegen? Dan werk je tenslotte aan de vaardigheid om samen de gulden middenweg te vinden. Tegelijkertijd moet je soms ook juist wél op je strepen blijven staan, omdat ‘gezag accepteren’ ook iets is wat de leerling onder de knie moet krijgen.  

Heftige dagen horen erbij in het speciaal onderwijs. Maar elke ochtend is het startsein voor een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Ook voor leerlingen die zich de dag ervoor bepaald niet als engeltjes gedroegenIn de hoofden van deze pubers is het vaak zo druk, dat ze onderweg naar de boekenkast al aan het dwalen gaan. Dan worden ze afgeleid door van alles en nog wat en is het boek dat ze wilden pakken volledig vergeten. Met die overprikkeling hebben ze dagelijks te maken en tóch weten ze stapjes te nemen, ongelooflijk knapDaarom ontvang ik ze iedere dag met wijd open armen, veel geduld en super-structuur 

Gelukkig heb ik alle vrijheid om mijn lessen zelf vorm te geven. Ik hang nu de topografielessen op aan het thema Eredivisie. Dan laat ik de leerlingen opzoeken waar de steden van al die clubs precies liggen. Maar je kunt ons ook maar zo aantreffen in het bos rond de school. Daar neem ik de leerlingen soms mee naartoe, om ze hun energie kwijt te laten raken of als beloning voor een heel speciale dag in het speciaal onderwijs!’ 

Wij zoeken onderwijsassistenten! 

Vind jij het leuk om zowel in, maar vooral ook buiten de klas te werken in nauw overleg met mentoren? En vind je het ook leuk om je bijdrage te leveren aan naschoolse activiteiten? Ben jij een echte teamplayer, durf je out-of-the-box te denken en ben je pedagogisch sterk? Dan zoeken wij jou!

Onze school maakt deel uit van De Onderwijsspecialisten. De Onderwijsspecialisten bestaat uit 25 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs. We onderscheiden ons door geïntegreerde kennis op het gebied van onderwijs, gedrag en zorg. We werken aan totale kwaliteit in onderwijs en leeromgeving, en zijn doorlopend in dialoog met leerlingen, ouders, medewerkers en stakeholders. Zo leveren we samen een passend onderwijsaanbod.

Sharon en Rachel vertellen wat het werken op Vierbeek College zo interessant maakt.